Παραδοσιακή ρεβιθάδα με σαρδέλες
    Υλικά
  • 1 κονσέρβα σαρδέλα TRATA πικάντικη
  • 400 γρ. ρεβίθια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1500 γρ. ζεστό νερό
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 2 κλαδάκια σέλινο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Χρόνος Προετοιμασίας:

Θα βράσουμε τα όσπρια, θα ετοιμάσουμε τη σάλτσα και στο τέλος θα τα μαγειρέψουμε όλα μαζί σε ένα σκεύος με καπάκι που μπαίνει στο φούρνο. Βάζουμε τα όσπρια σε ένα μεγάλο σκεύος, προσθέτουμε τρεις φορές το βάρος τους σε κρύο νερό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Είναι μία διαδικασία που χρειάζεται αρκετές ώρες και τα όσπρια θα μαλακώσουν και θα τριπλασίασουν τον όγκο τους. Όταν τα όσπρια είναι έτοιμα τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με καινούριο νερό και τα βράζουμε για μία ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό τους. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλατίζουμε και αφήνουμε με το καπάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι το κρεμμύδι να γίνει σκληρό και μαλακό. Προσθέτουμε το καρότο, το σέλινο, τις πιπεριές, τη ντομάτα, λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν τα όσπρια και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα σκεύος με καπάκι που μπαίνει στο φούρνο, βάζουμε τα όσπρια, τη σάλτσα, τα φύλλα δάφνης και προσθέτουμε λίγο νερό από αυτό που κρατήσαμε από το βράσιμο τους. Θα πρέπει να τα σκεπάζει και να είναι λίγο πιο πολύ. Βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε στο φούρνο για 50 περίπου λεπτά. Όταν ανοίξουμε το καπάκι θα πρέπει τα ρεβίθια να είναι μαλακά και να έχει μείνει λίγο ζουμάκι. Σερβίρουμε τα όσπρια με χυμό λεμονιού, φιλέτα σαρδέλας και φρέσκο πιπέρι.

Προτεινόμενα προϊόντα
για τη συνταγή
Παραδοσιακή ρεβιθάδα με σαρδέλες
  • 1 κονσέρβα σαρδέλα TRATA πικάντικη
  • 400 γρ. ρεβίθια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1500 γρ. ζεστό νερό
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 2 κλαδάκια σέλινο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Θα βράσουμε τα όσπρια, θα ετοιμάσουμε τη σάλτσα και στο τέλος θα τα μαγειρέψουμε όλα μαζί σε ένα σκεύος με καπάκι που μπαίνει στο φούρνο.

Βάζουμε τα όσπρια σε ένα μεγάλο σκεύος, προσθέτουμε τρεις φορές το βάρος τους σε κρύο νερό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Είναι μία διαδικασία που χρειάζεται αρκετές ώρες και τα όσπρια θα μαλακώσουν και θα τριπλασίασουν τον όγκο τους.

Όταν τα όσπρια είναι έτοιμα τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με καινούριο νερό και τα βράζουμε για μία ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό τους.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλατίζουμε και αφήνουμε με το καπάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι το κρεμμύδι να γίνει σκληρό και μαλακό. Προσθέτουμε το καρότο, το σέλινο, τις πιπεριές, τη ντομάτα, λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν τα όσπρια και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα σκεύος με καπάκι που μπαίνει στο φούρνο, βάζουμε τα όσπρια, τη σάλτσα, τα φύλλα δάφνης και προσθέτουμε λίγο νερό από αυτό που κρατήσαμε από το βράσιμο τους. Θα πρέπει να τα σκεπάζει και να είναι λίγο πιο πολύ. Βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε στο φούρνο για 50 περίπου λεπτά. Όταν ανοίξουμε το καπάκι θα πρέπει τα ρεβίθια να είναι μαλακά και να έχει μείνει λίγο ζουμάκι.

Σερβίρουμε τα όσπρια με χυμό λεμονιού, φιλέτα σαρδέλας και φρέσκο πιπέρι.

Χρόνος Προετοιμασίας:
Προτεινόμενα προϊόντα
για τη συνταγή