Φάβα με θράψαλο λεμονάτο
    Υλικά
  • για 4 άτομα:
  • 1 συσκευασία θράψαλο Flokos, καθαρισμένο και τεμαχισμένο σε άλμη (350γρ.)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ρίγανη ξερή
  • Για τη φάβα:
  • 250 γρ. φάβα
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε κύβους
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα:
  • Άνηθος
  • Ελαιόλαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Χρόνος Προετοιμασίας: 45'

Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά το θράψαλο. Είναι σημαντικό να είναι τελείως στεγνό. Σ’ ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το θράψαλο και το αφήνουμε να μαριναριστεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τη φάβα. Θα χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη κατσαρόλα για να ετοιμάσουμε τη φάβα. Ξεπλένουμε καλά τη φάβα σε τρεχούμενο νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη φάβα, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει σε μέτριας έντασης φωτιά, μέχρι η φάβα να μαλακώσει. Έπειτα, στραγγίζουμε καλά και κρατάμε το νερό. Λογικά, θα μας έχει μείνει μια περίπου κούπα. Αλατίζουμε τη φάβα και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν η φάβα κρυώσει, την περνάμε από το μούλτι, μέχρι να γίνει πουρές. Μπορούμε να την αλέσουμε καλά για να γίνει βελούδινη ή να αφήσουμε κάποια κομμάτια μέσα. Μοιράζουμε τη φάβα στα πιάτα. Προσθέτουμε το μαριναρισμένο θράψαλο, τον άνηθο, το ελαιόλαδο και σερβίρουμε. Για περισσότερες συνταγές με θράψαλο, κατεβάστε το e-book μας μ' ένα click εδώ!

Προτεινόμενα προϊόντα
για τη συνταγή
Φάβα με θράψαλο λεμονάτο
  • για 4 άτομα:
  • 1 συσκευασία θράψαλο Flokos, καθαρισμένο και τεμαχισμένο σε άλμη (350γρ.)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ρίγανη ξερή
  • Για τη φάβα:
  • 250 γρ. φάβα
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε κύβους
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα:
  • Άνηθος
  • Ελαιόλαδο

Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά το θράψαλο. Είναι σημαντικό να είναι τελείως στεγνό. Σ’ ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το θράψαλο και το αφήνουμε να μαριναριστεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τη φάβα. Θα χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη κατσαρόλα για να ετοιμάσουμε τη φάβα. Ξεπλένουμε καλά τη φάβα σε τρεχούμενο νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη φάβα, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει σε μέτριας έντασης φωτιά, μέχρι η φάβα να μαλακώσει. Έπειτα, στραγγίζουμε καλά και κρατάμε το νερό. Λογικά, θα μας έχει μείνει μια περίπου κούπα. Αλατίζουμε τη φάβα και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν η φάβα κρυώσει, την περνάμε από το μούλτι, μέχρι να γίνει πουρές. Μπορούμε να την αλέσουμε καλά για να γίνει βελούδινη ή να αφήσουμε κάποια κομμάτια μέσα. Μοιράζουμε τη φάβα στα πιάτα. Προσθέτουμε το μαριναρισμένο θράψαλο, τον άνηθο, το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Για περισσότερες συνταγές με θράψαλο, κατεβάστε το e-book μας μ’ ένα click εδώ!

Χρόνος Προετοιμασίας: 45'
Προτεινόμενα προϊόντα
για τη συνταγή