Μουσακάς με καπνιστό τόνο
    Υλικά
  • 1 συσκευασία (διπλέτα) καπνιστός τόνος TRATA
  • 2 μεγάλες πατάτες (500 γρ.)
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες (500 γρ.)
  • 2 μεγάλες τομάτες ώριμες (400 γρ.)
  • Για τη μπεσαμέλ:
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 γρ. γάλα πλήρες
  • 2 γρ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Για το ψήσιμο:
  • 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Χρόνος Προετοιμασίας: 45'

Στραγγίζουμε τον τόνο και κρατάμε το λαδάκι του σε ένα μπολάκι. Θα χρησιμοποιήσουμε το λάδι αυτό στο μαγείρεμα. Ανάβουμε το φούρνο στους 200°C. Ετοιμάζουμε το σκεύος (ένα ταψί 30x20 εκ.) που θα χρησιμοποιήσουμε. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες στο μισό εκατοστό. Τις περνάμε με το λαδάκι του τόνου και τις ψήνουμε στο φούρνο να μαλακώσουν. Πλένουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε το κοτσάνι και κόβουμε κατά μήκος σε φέτες στο μισό εκατοστό. Αλατίζουμε και αφήνουμε για μισή ώρα να βγάλουν τα υγρά τους. Τις στεγνώνουμε καλά με μια πετσέτα. Τις περνάμε με το λαδάκι και τις ψήνουμε στο φούρνο να μαλακώσουν. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Θα πρέπει να πάρει ένα ξανθό χρώμα καθώς και να έχουμε μια σφιχτή κρέμα. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν η κρέμα απορροφήσει το περισσότερο γάλα, προσθέτουμε λίγο ακόμα μέχρι να τελειώσει όλο. Τότε κλείνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Περνάμε τις τομάτες στον τρίφτη και ανακατεύουμε με τον τόνο. Συνθέτουμε τον μουσακά. Βάζουμε μια στρώση με τις πατάτες, τον τόνο με τις τομάτες, τις μελιτζάνες και τη μπεσαμέλ από πάνω. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε στους 180°C για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Προτεινόμενα προϊόντα
για τη συνταγή
Μουσακάς με καπνιστό τόνο
  • 1 συσκευασία (διπλέτα) καπνιστός τόνος TRATA
  • 2 μεγάλες πατάτες (500 γρ.)
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες (500 γρ.)
  • 2 μεγάλες τομάτες ώριμες (400 γρ.)
  • Για τη μπεσαμέλ:
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 γρ. γάλα πλήρες
  • 2 γρ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Για το ψήσιμο:
  • 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη

Στραγγίζουμε τον τόνο και κρατάμε το λαδάκι του σε ένα μπολάκι. Θα χρησιμοποιήσουμε το λάδι αυτό στο μαγείρεμα. Ανάβουμε το φούρνο στους 200°C. Ετοιμάζουμε το σκεύος (ένα ταψί 30×20 εκ.) που θα χρησιμοποιήσουμε. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες στο μισό εκατοστό. Τις περνάμε με το λαδάκι του τόνου και τις ψήνουμε στο φούρνο να μαλακώσουν. Πλένουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε το κοτσάνι και κόβουμε κατά μήκος σε φέτες στο μισό εκατοστό. Αλατίζουμε και αφήνουμε για μισή ώρα να βγάλουν τα υγρά τους. Τις στεγνώνουμε καλά με μια πετσέτα. Τις περνάμε με το λαδάκι και τις ψήνουμε στο φούρνο να μαλακώσουν. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Θα πρέπει να πάρει ένα ξανθό χρώμα καθώς και να έχουμε μια σφιχτή κρέμα. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν η κρέμα απορροφήσει το περισσότερο γάλα, προσθέτουμε λίγο ακόμα μέχρι να τελειώσει όλο. Τότε κλείνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Περνάμε τις τομάτες στον τρίφτη και ανακατεύουμε με τον τόνο. Συνθέτουμε τον μουσακά. Βάζουμε μια στρώση με τις πατάτες, τον τόνο με τις τομάτες, τις μελιτζάνες και τη μπεσαμέλ από πάνω. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε στους 180°C για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Χρόνος Προετοιμασίας: 45'
Προτεινόμενα προϊόντα
για τη συνταγή