Γαύρος TRATA on ice πλακί με ντομάτες & πατάτες Νάξου
    Υλικά
  • 2 συσκευασίες κατεψυγμένο φιλέτο γαύρου TRATA on ice (800γρ.)
  • 4 πατάτες Νάξου, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • 2 ντομάτες, τριμμένες
  • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. λευκό γλυκό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό δυόσμο
  • ½ ματσάκι δυόσμο, φρέσκο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά

Ξεπαγώνω τα φιλέτα γαύρου στη συντήρηση του ψυγείου. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι και την πιπεριά για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω το σκόρδο, σοτάρω για άλλο ½ λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του. Σβήνω με το κρασί, μαγειρεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω τις τριμμένες ντομάτες, τον ξερό δυόσμο  και τον ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο. Αλατοπιπερώνω, ανακατεύω και, όταν το μείγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω τη σάλτσα για 6 - 7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Αποσύρω από τη φωτιά. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ένα μέτριο ταψί, στρογγυλό ή ορθογώνιο, και στρώνω στον πυθμένα του με τις φέτες πατάτας. Τις καλύπτω ομοιόμορφα με τη μισή σάλτσα που ετοίμασα, βάζω το ταψάκι στο φούρνο και ψήνω τις πατάτες για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Βγάζω το ταψί από το φούρνο, στρώνω τα φιλετάκια γαύρου επάνω στις πατάτες και τα αλατοπιπερώνω. Περιχύνω με την υπόλοιπη σάλτσα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σκεπάζω τα φιλέτα γαύρου με τις φέτες από τις ντομάτες και ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο. Ψήνω για άλλα 15 - 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να ψηθούν τα ψάρια, χωρίς όμως να ξεραθούν. Αν δω ότι «αρπάζουν» από νωρίς και κινδυνεύουν να στεγνώσουν, σκεπάζω το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο, ψήνω και το αφαιρώ λίγο πριν βγάλω το ταψί από το φούρνο. Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή χλιαρό. - Μία συνταγή από την Chef Ντίνα Νικολάου για το Chef στον αέρα SKAI   https://www.youtube.com/watch?v=b9egZbJZyKI

Προτεινόμενα προϊόντα
για τη συνταγή
Γαύρος TRATA on ice πλακί με ντομάτες & πατάτες Νάξου
  • 2 συσκευασίες κατεψυγμένο φιλέτο γαύρου TRATA on ice (800γρ.)
  • 4 πατάτες Νάξου, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • 2 ντομάτες, τριμμένες
  • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. λευκό γλυκό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό δυόσμο
  • ½ ματσάκι δυόσμο, φρέσκο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ξεπαγώνω τα φιλέτα γαύρου στη συντήρηση του ψυγείου. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι και την πιπεριά για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω το σκόρδο, σοτάρω για άλλο ½ λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του. Σβήνω με το κρασί, μαγειρεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω τις τριμμένες ντομάτες, τον ξερό δυόσμο  και τον ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο. Αλατοπιπερώνω, ανακατεύω και, όταν το μείγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω τη σάλτσα για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Αποσύρω από τη φωτιά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Λαδώνω ένα μέτριο ταψί, στρογγυλό ή ορθογώνιο, και στρώνω στον πυθμένα του με τις φέτες πατάτας. Τις καλύπτω ομοιόμορφα με τη μισή σάλτσα που ετοίμασα, βάζω το ταψάκι στο φούρνο και ψήνω τις πατάτες για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Βγάζω το ταψί από το φούρνο, στρώνω τα φιλετάκια γαύρου επάνω στις πατάτες και τα αλατοπιπερώνω. Περιχύνω με την υπόλοιπη σάλτσα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σκεπάζω τα φιλέτα γαύρου με τις φέτες από τις ντομάτες και ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο.
Ψήνω για άλλα 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να ψηθούν τα ψάρια, χωρίς όμως να ξεραθούν. Αν δω ότι «αρπάζουν» από νωρίς και κινδυνεύουν να στεγνώσουν, σκεπάζω το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο, ψήνω και το αφαιρώ λίγο πριν βγάλω το ταψί από το φούρνο.
Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.

– Μία συνταγή από την Chef Ντίνα Νικολάου για το Chef στον αέρα SKAI

 

https://www.youtube.com/watch?v=b9egZbJZyKI

Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Προτεινόμενα προϊόντα
για τη συνταγή