Ψητές σαρδέλες ριγανάτες με αρωματικό πλιγούρι
    Υλικά
  • 1 συσκευασία φρεσκοκατεψυγμένων φιλέτων σαρδέλας Αιγαίου TRATA ON ICE (400 γρ.)
  • 2 τομάτες σε φέτες
  • 50 γρ. σταφίδες μικρές, μαύρες
  • 5 γρ. ρίγανη ξερή
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • Για το πλιγούρι:
  • 200 γρ. πλιγούρι χοντρό
  • 200 γρ. βραστό νερό
  • 50 γρ. χυμός λεμονιού
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 3 γρ. κάρυ
  • 3 γρ. κανέλα
  • Για το σερβίρισμα:
  • Φρέσκος κόλιανδρος
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Χρόνος Προετοιμασίας: 30'

Αφήνουμε τις σαρδέλες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε τα ψάρια να στεγνώσουν καλά. Θα κάνουμε μία στρώση με τομάτα, θα βάλουμε τα μισά φιλέτα σαρδέλας. Θα βάλουμε μία δεύτερη στρώση με τομάτες και θα βάλουμε τις υπόλοιπες σαρδέλες στην κορυφή. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε ζουμερές και τραγανές σαρδέλες ταυτόχρονα, σε μια μπουκιά. Σε ένα ταψάκι βάζουμε τις μισές τομάτες, τα μισά φιλέτα σαρδέλας, τις σταφίδες, τις υπόλοιπες τομάτες, τις υπόλοιπες σαρδέλες και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι τα ψάρια να ψηθούν καλά. Παράλληλα ετοιμάζουμε το πλιγούρι. Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε για 20 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Δεν θα πρέπει να έχουν μείνει καθόλου υγρά. Αν χρειαστεί στραγγίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, ανακατεύουμε το πλιγούρι με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το κάρυ και την κανέλα. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο ή τα φρέσκα μυρωδικά. Σερβίρουμε το πλιγούρι με τις σαρδέλες στην κορυφή.

Προτεινόμενα προϊόντα
για τη συνταγή
Ψητές σαρδέλες ριγανάτες με αρωματικό πλιγούρι
  • 1 συσκευασία φρεσκοκατεψυγμένων φιλέτων σαρδέλας Αιγαίου TRATA ON ICE (400 γρ.)
  • 2 τομάτες σε φέτες
  • 50 γρ. σταφίδες μικρές, μαύρες
  • 5 γρ. ρίγανη ξερή
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • Για το πλιγούρι:
  • 200 γρ. πλιγούρι χοντρό
  • 200 γρ. βραστό νερό
  • 50 γρ. χυμός λεμονιού
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 3 γρ. κάρυ
  • 3 γρ. κανέλα
  • Για το σερβίρισμα:
  • Φρέσκος κόλιανδρος

Αφήνουμε τις σαρδέλες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε τα ψάρια να στεγνώσουν καλά. Θα κάνουμε μία στρώση με τομάτα, θα βάλουμε τα μισά φιλέτα σαρδέλας. Θα βάλουμε μία δεύτερη στρώση με τομάτες και θα βάλουμε τις υπόλοιπες σαρδέλες στην κορυφή. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε ζουμερές και τραγανές σαρδέλες ταυτόχρονα, σε μια μπουκιά. Σε ένα ταψάκι βάζουμε τις μισές τομάτες, τα μισά φιλέτα σαρδέλας, τις σταφίδες, τις υπόλοιπες τομάτες, τις υπόλοιπες σαρδέλες και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι τα ψάρια να ψηθούν καλά. Παράλληλα ετοιμάζουμε το πλιγούρι. Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε για 20 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Δεν θα πρέπει να έχουν μείνει καθόλου υγρά. Αν χρειαστεί στραγγίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, ανακατεύουμε το πλιγούρι με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το κάρυ και την κανέλα. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο ή τα φρέσκα μυρωδικά. Σερβίρουμε το πλιγούρι με τις σαρδέλες στην κορυφή.

Χρόνος Προετοιμασίας: 30'
Προτεινόμενα προϊόντα
για τη συνταγή